Game Stop

Home \ Blog \ Game Stop

Sigurno Vas je većina u zadnja dva tjedna primjetila poprilično komešanje koje se događa na popularnom Wall Streetu, a uzrokovano kretanjem cijene dionice najvećeg svjetskog retailera za računalne igre, prodaju igračkih konzola i opremu – Game Stop.

Priča je poprilično burna te uključuje velike igrače s Wall Streeta u vidu hedge fondova s jedne strane dok s druge strane stoje mali ulagači (eng. retail traderi) koji se okupljaju na popularnom internetskom forumu „Reddit“ i tamo raspravljaju o budućim strateškim i operativnim potezima u ovom financijskom nadmetanju.

Ukoliko Vam je i nakon pročitanih članaka u medijima sve ovo i dalje prilično nejasno, donosimo Vam pregled cjelokupne situacije na način kako je Jeremy Irons to zahtijevao od svog analitičara u filmu „Margin Call“ – što jednostavnije i jasnije.

Kao što je većini poznato, prilikom ulaganja u vrijednosne papire u obzir se uzimaju dvije analize, ona fundamentalna i tehnička.

Fundamentalna analiza „daje vam odgovor“ na pitanje u koje poduzeće uložiti, a na osnovu razumijevanja poslovnog modela poduzeća, njihovog financijskih izvještaja koje ste proučili, shvaćanja tržišta na kojem posluje kao i kupaca proizvoda ili usluga poduzeća, njihovih dobavljača i općenito smjera u kojem polovanje poduzeća vodi u budućnosti te stanja sektora i industrije.

Tehnički analiza „Vam govori“ u kojem trenutku uložiti u poduzeće koje na temelju grafa povijesnog kretanja cijene dionice.

I tu dolazimo do famoznog Game Stopa.

Game Stop je najveći trgovački retailer za računalne igre, igračke konzole i općenito svu dodatnu opremu koju gaming proizvodi, a čijim se dionicama trguje na burzi te koje i Vi možete kupiti ukoliko imate registrirani brokerski račun.

No s obzirom na trenutno stanje u kojem se retaileri općenito nalaze u svijetu te kako se sve veći broj kupovina odvija putem online kanala, jednaka sudbina je zadesila i Game Stop jer većina ciljanih kupaca Game Stopa obavlja svoju kupnju putem interneta.

Zbog velikih operativnih troškova koje generiraju dućani Game Stopa, samo u 2020. godini je zatvoreno 462 dućana , a ukupno 783 dućana u zadnje dvije godine poslovanja. Ukupni gubici u istom razdoblju bili su preko pola milijarde dolara i cijena dionice je opravdano počela padati. Krajem 2019. godine ona je iznosila manje od 4 dolara po dionici dok je tijekom poslovne ekspanzije poduzeća ona iznosila 62 dolara po dionici.

Short selling

Trgovanje dionicama je načelno špekulacija čak i kada ulažete novčana sredstva u provjerene poslovne subjekte odnosno kada kupujete njihove dionice na burzi. Ta špekulacija je možda manje ili više volatilna, ovisno koje povrate od ulaganja očekujete, ali je i dalje špekulacija jer nitko Vam ne može garantirati zaradu koju očekujete.

I dok većina građana prepoznaje konvencionalno kupovanje dionica na burzi kada kupujete dionice očekujući rast cijene u budućnosti, postoji i obrnuti proces kada predviđate kako će cijena dionica nekog poduzeća pasti i izgubiti na vrijednosti, a mehanizam kojim možete zaraditi na tom scenariju zove se short selling.

Od brokera po određenoj cijeni posuđujete dionice koje namjeravate „shortati“, plaćate im i određenu kamatu za držanje dionica te ih prodajate po tržišnoj cijeni zainteresiranom subjektu na tržištu. U trenutku kada cijena dionice krene padati i krenete ostvarivati povrate koje ste incijalno i očekivali, kupujete natrag dionice s tržišta i vraćate ih brokeru od kojih ste ih posudili. Razlika u padu cijene dionica je Vaš profit.

Načelno ne postoji datum do kojeg morate posuđene dionice vratiti brokeru i u pravilu uvijek investitori zatvaraju svoje pozicije no postoji mehanizam ( margina) kojeg brokeri koriste prilikom suradnje s investitorima gdje zahtijevaju 50 posto vrijednosti posuđenih dionica na računu klijenta ukoliko se dogodi obrnuta situacija u kojoj cijena dionica krene padati i klijent krene generirati gubitke.

Trenutak kad brokeri prestanu upozoravati klijente kako trpe gubitke (najčešće na oko 30 posto gubitaka od incijalnog ulaganja) i kada sami zatvore pozicije klijenta zove se „margin call“, ali kao što smo rekli do toga rijetko dolazi.


Slika 1. Način funkcioniranja short sellinga
Izvor: WS Mojo

No dok je kod konvencionalne kupnje dionica rizik od finalnog gubitka samo Vaš inicijalni gubitak, kod short sellinga on može biti beskonačni ukoliko se dogodi obrnuta situacija i cijena dionice krene rasti, stoga je ovaj način trgovanja posebno špekulativan i to je upravo pokretač cjelokupnih događanja oko poduzeća Game Stop.

GME primjer, wallstreetbets, reddit, short squeeze i gamma squeeze

Vođeni suprotnim razmišljanjem veliki hedge fondovi su zaključili kako cijena dionice Game Stopa nije dugoročno održiva i kako će radi arhaičnog načina poslovanja ona samo padati, pa su se odlučili na „short selling“ iste, računajući i kako neće biti veće kupnje dionica Game Stopa na tržištu, dižujući joj na taj način vrijednost i stvarajući nepoželjni scenarij za fondove.

No s obzirom kako stvari nikada nisu jednostavne kako se čine na prvu, pogotovo na Wall Street-u, to se upravo dogodilo, a hedge fondovi osim što su preračunali u procjenama, ušli su i u svojevrsni financijski obračun s grupom retail investitora (mali ulagači) koji se okupljaju na popularnom internetskom forumu „Reddit“ i raspravljaju u grupi sada već popularnog naziva „theWallStreetBest“   o budućim strateškim i operativnim koracima koje će poduzeti u odnosu na velike hedge fond igrače.

Naime, prvo je u rujnu 2020. godine Ryan Cohen (bivši vlasnik retail lanaca hrane za kućne ljubimce) uložio u dionice preko 70 milijuna dolara što je zainteresiralo manje potencijalne ulagače kako je cijena dionice Game Stopa podcijena, a zatim je isto napravio i poznato lice s Wall Streeta i malih ekrana Michael Burry (koji se pojavljuje u blockbusteru „The Big short“ i glumi ga Christian Bale), što je definitivno zainteresiralo javnost. Ali cijena dionica i tijekom tog perioda nije značajno osciliralo, osim što je pod lupu momaka s „reddita“ došla činjenica kako su veliki hedge fondovi „shortali“ slobodne dionice Game Stopa za trgovanje u omjeru od preko 140 posto, na što ćemo se vratiti kasnije u tekstu.

Kako još od ranije postoji animozitet između manjih ulagača (retail tradera) i velikih fondova s Wall Streeta koji ih smatraju naivnim ulagačima koji u konačnici uvijek gube svoje novce kada sami ulažu, ovo je bila savršena prilika da retail traderi zadaju financijski udarac većim fondovima i natjeraju ih u ogromen gubitke.

Tako je započela opsežna operacija kupovanja dionica Game Stopa od strane manjih ulagača dok su istovremeno svi zadržavali i nisu prodavali dionice koje su već posjedovali, čime je cijena dionica Game Stopa eksplodirala i uzrokovala ogromne gubitke za hedge fondove, uzrokujući „short squeeze“.

Short squeeze je pojava koja se događa baš radi rasta cijene dionica uslijed short sellinga većih fondova kada isti moraju pokrivati svoje gubitke kupujući natrag dionice po iznimno velikim cijenama. Osim što je cijena dionica visoka radi kupnje malih ulagača, cijena sada i dodatno raste jer veliki fondovi potražuju dionice za kupiti dodatno dižući cijenu dionice.

Poanta priče je da ulagači koji su u „short poziciji“ moraju kad tad, tu poziciju i zatvoriti na nacin da kupe dionice, dok ne „zatvore poziciju“ ulagaci koji pokusavaju napraviti short squeeze kupuju dionice dižući im vrijednost i „tjeraju“ ulagače u short poziciji „zatvarati“ svoje pozicije na način da su prisiljeni kupiti dionice po većoj cijeni te i sama njihova kupnje dionica  „diže“ cijenu dionice.

Ulagači u short poziciju su jednostavno prisiljeni pucati sami sebi u nogu.

Gamma squeeze

Opcija na dionice je financijski instrument koji nudi mogućnost ali ne i obavezu imatelju opcije da kupi/proda dionicu po unaprijed definiranoj cijeni (strike price) tijekom perioda trajanja opcije.

Call opcija nudi mogućnost kupnje dionice imatelju opcije.

Ulagači koji žele napraviti „short squeeze“ kupuju call opcije, brokeri koji su sa druge strane transakcije odnosno prodavatelji opcija da bi „hedgirali“ rizik od isporuke dionica u budućnosti primorani su kupiti odredjeni broj dionica i na taj način takoder „dižu“ cijenu dionice koja je predmet „short squeeza“.

Kad se radi short squeeze kupuju se dionice i call opcije na navedenu dionicu.

Naked short selling

I taman kad bi priča trebala biti donekle jasna, odjednom vidite podatak kako je izloženost dionica Game Stopa za trgovanje bila preko 140 posto, odnosno da je u tolikom omjeru bila „shortana“ od strane velikih fondova i počinjete se pitati kako je moguće da se jedna dionica može „shortati“ više od jednog puta.

Kupnja dionica, kao i „shortanje“ istih, obavlja se putem brokera odnosno brokerskih platformi gdje korisnik sam može davati naloge za određene radnje, no sve te platforme su regulirane i licencirane za trading.

Brokeri nemaju u svojem vlasništvu dionice nego ih posuđuju pod određenim uvjetima od velikih investitora i za to im plaćaju određenu naknadu te se obvezuje vratiti posuđene vrijednosne papire kada to investitor bude tražio ili sukladno ugovornim odnosima i rokovima.


Slika 1. Posuđivanje vrijednosnih papira brokerima
Izvor: Instituional investor

Broker sada ima dionice koje može posuditi investitorima koji se odlučuju na short selling, a koji je objašnjen u tekstu.

No kod pojave „naked short sellinga“ investitor „shorta“ i prodaje dionicu pojedinog poduzeća bez da ju je prethodno posudio od brokera, a ukoliko investitor („short seller“ dionice“ ) nije posudio dionice, nije ih ni mogao dostaviti njihovom kupcu. Brokeri pak omogućuju short sale na neposuđenu dionicu jer ne žele ostati bez naknade koja je core njihovog poslovanja, računajući kako će negdje u budućnosti nabaviti tu dionicu koju trenutno nemaju za posuditi.

Dionice se u Americi moraju legalno isporučiti do dana transakcije plus tri radna dana, a njihovi kupci često nisu svjesni neisporučivanja jer će na njihovim računima biti prikazan kredit s “pravom vrijednosnih papira” iako ih oni legalno ne posjeduju dionicu.

Ograničavanje kupnje dionica

I dok jedni dobivaju rastom cijene dionica, drugi po običaju gube. No kako su oni koji gube veliki investitori čiji se gubici zaključno s petkom projciraju na razinu od 20 milijardi dolara te kako je interes malih ulagača za kupnju dionica bio iznimno velik i nije bio posljedica fundamentalne analize već velikim dijelom želja za udaranje kontre hedge fondovima, popularna trading platforma Robinhood ograničila je mogućnost kupnje za male ulagače Game Stop dionica. I nisu oni bili jedini, čitav niz popularnih trading platformi onemogućio je male ulagače za kupnju Game Stop dionica.

Zašto je najpopularnija trading platforma kod malih i mladih ulagača implementirala ograničenja za svoju ciljanu publiku dok je omogućila nastavak neograničenog tradinga za velike fondove, ostavljamo Vama na procjenu, ali treba naglasiti kako je Robinhood platforma iznimno popularna i kod velikih fondova koji djeluju kao „market makeri“ za većinu trading platformi, osiguravajući tržište za prodaju i kupnju vrijednsonih papira kada je ponuda ograničena.

Zauzvrat im trading platforme pružaju informacija u vezi njezinih korisnika i koje potrošačke navike imaju te za to dobivaju jako velike naknade.

Ograničavanje kupnje dionica je logično utjecalo i na pad cijene dionica Game Stopa koja je išla na ruku velikih fondova, ali čini se kako je zasad dodatno razbjesnila manje ulagače i kako je interes za daljnjom kupnjom dionica nikad veći.

Tjedan pred nama svakako je jedan od najzanimljivijih u vidu svih ovih događanja pošto ovakav hibridni short squeeze na velike investitore još nije zabilježen u povijesti, a sve se otvorenije i bez ograda zaziva intervencija države i regulatornih agencija kojima se želi ograničiti djelovanje malih ulagača.

Zaključno treba istaknuti kako su i neki veliki fondovi koji su držali od početka svoje pozicije jako dobro prošli u ovoj priči, a njihovi povrati odavno su prešli troznamenkaste postotke što uključuje i fond Michael Burrya – Scion asset management, ali i Morgan Stanley investment fond, Maverick capital, Permit capital, Susquehanna group itd.

Napomena : Tekst nije preporuka na kupnju i prodaju bilo kojih vrijednosti papira te se prilaže samo u edukativnu svrhu! Svoje investicije temeljite na vlastitoj procjeni.

ABOUT THE AUTHOR: Bojan Vrančić Bojan je L2 CFA kandidat i posjeduje položen brokerski ispit. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, smjer Financije. Bojan posjeduje više od pet godina iskustva na području revizije i savjetovanja iz različitih djelatnosti. Ujedno je imao prilike raditi na različitim transakcijama od kojih neke uključuju restrukturiranje trgovačkih društava, dubinska snimanja i procjene vrijednosti društva. Tijekom rada u međunarodnim organizacijama (Deloitte i Ernst & Young TAS) sudjelovao je na raznim projektima u regiji.

RELATED POSTS

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *