Kako se prijaviti na EU natječaj?

Kako bi izbjegli navedene komplikacije, donosimo Vam u nastavku teksta pregled kako izgleda proces prijave na EU natječaj i o kojim koracima je bitno razmisliti u procesu planiranja prijave.

Home \ Blog \ Kako se prijaviti na EU natječaj?

Brojna društva odustaju od EU natječaja radi manjka vremena i administrativnih komplikacija koje natječaji mogu uzrokovati. No nebitno o kojem uzroku se radilo, problem kojeg društva dovoljno ne adresiraju nalazi se u kasnom početku pripreme za EU natječaj, a što pak utječe na finalnu kvalitetu projekta koji se ocjenjuje ili definitivnom odustajanje od natječaja.

Kako bi izbjegli navedene komplikacije, donosimo Vam u nastavku teksta pregled kako izgleda proces prijave na EU natječaj i o kojim koracima je bitno razmisliti u procesu planiranja prijave.

  1. Odluka o prijavi na natječaj

Koliko god banalan bio, ujedno je temeljni razlog odustajanja društava od EU natječaja ili generiranja brojnih operativnih problema u kasnijim fazama pripreme projekta.

Vlasnici ili uprave društava se ne mogu na vrijeme odlučiti žele li ustvari uopće krenuti u planiranu investiciju te se odluka zatim odlaže praktički do zadnjih desetak dana prije isteka roka za prijavu na EU natječaj.

No odluka o realizaciji planirane investicije bitna je za Vas kao društvo jer Vam osim mogućnost bolje pripreme i planiranja vremenskog tijeka aktivnosti projekta, ujedno daje i odgovor idete li u projekt i bez bespovratnih sredstava. Kao što smo već naglašavali u prethodnim tekstovima, EU sredstva su odlična pomoć u realizaciji poslovni ideje, ali projekt sam po sebi mora biti tržišno-financijski isplativ.

S obzirom kako se projekti društava uspoređuju s drugim pristiglim projektima, deficit vremena obično znači i lošije pripremljen projekt tako da na vrijeme donesite odluku kako defintivno idete u investiciju koju ćete sufinancirati bespovratnim sredstvima.

Tada možete krenuti s istraživanjem potencijalnih natječaja čijim uvjetima prijave Vaše društvo odgovara te bolje isplanirati sve aktivnosti koje se odnose na realizaciju procesa prijave.

  • Praćenje objava na službenim stranicama

Kada se donijeli odluku kako definitivno idete u investiciju te ćete probati na strukturu kapitala utjecati i bespovratnim sredstvima, krenite pratiti službene stranice kako bi pravovremeno dobili korisnu informaciju u vezi natječaja.

Na stranici //efondovi.mrrfeu.hr/MISCMS možete pratiti koji su natječaji trenutno otvoreni ili su tek u najavi, dok je za poslovne subjekte koji se većinski bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom to iduća stranica //ruralnirazvoj.hr/ .

Natječaji imaju svoju dinamiku po kojoj se objavljuju, a Vama će pomoći kako bi se bolje interno organizirali i kako bi mogli zadati vremenske rokove unutar kojih ćete rješavati određene stvari koje natječaji zahtijevaju.

To može biti troškovnik za sve aktivnosti koje namjeravate sufinancirati, a s obzirom kako se naznačeni iznosi u projektu nakon odobravanja ne mogu naknadno revidirati, bitno je dobiti točnu informaciju koliko određena stavka troškovnika iznosi.

Kako određeni natječaji zahtjevaju i kompleksniju dokumentaciju poput raznih dozvola (građevinska naprimjer), a čija se izdavanja mogu vremenski odužiti, bitno je pravovremeno utjecati i na njihovo dobivanje.

U ovom koraku nećete imati odgovore na sva pitanja jer je moguće kako natječaji nisu službeno objavljeni, ali se riješavate problema u najavi koji nastaju jer nisu na vrijeme adresirani, a stavke su koje gotovo svaki natječaj zahtjeva.

O dinamici objave natječaja smo pisali u prethodnom blogu: //4consulting.hr/kada-krenuti-s-prijavom-na-eu-natjecaj/

  • Službena objava natječaja

Na prethodnom spomenutim stranicama se natječaji i službeno objavljuju.

Jednom kada se natječaji službeno objave, tada ćete definitivno znati točne uvjete prijave i koje sve aktivnosti i troškove je moguće sufinacirati, ali i način kako će se bodovati pristigli projekti.

Podnošenje projektnih prijava je digitalizirano i sve se obavlja online putem kroz iduće sustave:

1.//efondovi.mrrfeu.hr/Mis/Account/Login?ReturnUrl=%2FMIS%2F

2.//agronet.apprrr.hr/

Prvi link odnosi se na operativni program Konkurentnost i kohezija gdje se većinski financiraju ona društva koja ne potpadaju pod primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dok se drugi link odnosi baš na društva i ostale subjekte koji se bave poljoprivredom odnosno aktivnostima koje spadaju pod ruralni razvoj.

Kako bi mogli koristiti sustave putem kojih se podnose projektne prijave, morate se prethodno registrirati, a uvijek se registrira poslovni subjekt koji je ujedno i prijavitelj na EU natječaju.

Proces registracije sličan je korištenju ostalih usluga egrađani te je naša preporuka da se za registraciju i kasnije ulaženje u sustav, koristi mtolken Vaše komercijalne banke. Na taj način će Vam aplikacija mtolken uvijek biti na mobitelu i lako ćete moći putem iste generirati serijski broj i šifru putem koje ulazite u sustav.  

S obzirom kako sva službena komunikacija s tijelima koja evaluiraju i nadziru provedbu projekta ide kroz sustav, a neke poruke će imati i administrativne rokove od par radnih dana za odgovor, bitno je prilikom registracije upisati onaj e-mail koji i inače koristite za poslovanje. Na taj ćete način biti uvijek informirati u porukama koje ste dobili te ćete moći na vrijeme odgovoriti. 

Ako Vas zanimaju dodatne informacije u vezi prijave projekta na EU natječaja, slobodno nas kontaktirajte za dodatne informacije.

ABOUT THE AUTHOR: Antonio Brzica „Antonio na operativnoj razini vodi i upravlja EU projektima sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ te „Ruralni razvoj“. Tijekom svoga prethodnoga rada uspješno je sudjelovao u pripremi brojnih EU projekata, kao i u postupcima nabave te provedbe istih. Unutar Društva zadužen je za prepoznavanje prilika i savjetovanje klijenata u vezi dobivanja bespovratnih sredstava i financiranje raznih projektnih ideja, a kontinuiranim educiranjem kroz rad s projektima sufinanciranim iz EU fondova, usavršio je znanja i vještine za prepoznavanje prilika za financiranje bespovratnim sredstvima, dizajn i cjelokupnu razradu EU projekata. Nositelj je certifikata u području javne nabave.“

RELATED POSTS

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *