Modernizacija pilane

Home \ Uspješne priče \ Modernizacija pilane

A) Izazov

Poduzeće koje se bavi djelatnostima pilanske prerade i proizvodnje raznih proizvoda od drva, željelo je utjecati na problem nedovoljnih proizvodnih i tehničkih kapaciteta. Uzevši u obzir višegodišnju obiteljsku tradiciju prerade i proizvodnje drvnih proizvoda, poduzeće je htjelo iskoristiti interna znanja i resurse kako bi novim projektnim ulaganjem došlo u poziciju kompleksnije proizvodnje.

B) Rješenje

4 Consulting tim je prvotno definirao što je točno potrebno od novih strojeva i opreme kako bi se zaokružio proizvodni proces, a zatim se pristupilo izradi budžeta. Nakon što je definirana potrebna imovina koja bi se projektom nabavljala, pronađen je EU natječaj putem kojeg se nabava iste može sufinancirati.

Kroz EU natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“, poduzeće je dobilo bespovratna sredstva u iznosu od 3,66 milijuna kuna, a koje će se iskoristiti za nabavu 7 novih i modernih strojeva za aktivnosti prerade i proizvodnje kompleksnih proizvoda od drva.

C) Rezultat

Osim što je poduzeće uštedilo značajna sredstva koja bi moralo pribaviti kombinacijom vlastitih sredstava i duga banke, uspješno sudjelovanje na EU natječaju te nabava modernih strojeva, dovela je poduzeće u priliku proizvodnje tehnički složenijih proizvoda od drva. S obzirom na to kako je takva proizvodnja i nacionalno klasificirana te utječe na mogućnosti dobivanja veće kubikaže određene vrste drva putem ugovora s državnim tijelima, poduzeće je pozitivno utjecalo i na taj aspekt poslovanja.

ABOUT THE AUTHOR: Bojan Vrančić Bojan je L2 CFA kandidat i posjeduje položen brokerski ispit. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, smjer Financije. Bojan posjeduje više od pet godina iskustva na području revizije i savjetovanja iz različitih djelatnosti. Ujedno je imao prilike raditi na različitim transakcijama od kojih neke uključuju restrukturiranje trgovačkih društava, dubinska snimanja i procjene vrijednosti društva. Tijekom rada u međunarodnim organizacijama (Deloitte i Ernst & Young TAS) sudjelovao je na raznim projektima u regiji.

RELATED POSTS

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *