Jačanje konkurentnosti poduzeća za proizvodnju papirnatih proizvoda

Home \ Uspješne priče \ Jačanje konkurentnosti poduzeća za proizvodnju papirnatih proizvoda

A) Izazov

Poduzeće koje se bavi proizvodnjom svih vrsta proizvoda od papira, željelo je povećati svoju konkurentnost na tržištu kroz izgradnju nove proizvodne hale, ali i nabavu tehnološki naprednije imovine kojom bi podigla stupanj digitalizacije poslovnog procesa te doprinijela energetski učinkovitijoj proizvodnji. Jednako tako, projektna ulaganja bi podigla proizvodne kapacitete i pozitivno utjecala na rast prihoda od izvoza te bolji položaj poduzeća na ciljanim stranim tržištima.

B) Rješenje

Uzevši u obzir ukupnu vrijednost projekta, 4 Consulting tim predložio je poduzeću za proizvodnju papira sudjelovanje na EU natječaju „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“.

Kroz prethodnu pripremu, 4 Consutling tim je napravio simulaciju bodovanja poduzeća te je zaključeno kako isto ima velike šanse na navedenom natječaju, te je zatim pristupljeno definiranju vremenskog okvira za realizaciju projektne dokumentacije kojom će se sudjelovati na natječaju.

Osim adresiranja ključnih administrativnih stvari koje je natječaj zahtjevao od poduzeća, bilo je bitno definirati i točan troškovnik te period nabave imovine, kako bi ukupni postupak provedbe projekta tekao bez operativne problematike.

Kako je sami natječaj imao ograničenja u vidu mogućnosti dobivanja maksimalnog iznosa bespovratnih sredstava, bilo je potrebno definirati i koje aktivnosti će se realizirati putem EU natječaja, a koje će se realizirati kombinacijom vlastitih sredstava i kredita banke.

C) Rezultat Poduzeće je uspješno sudjelovalo na EU natječaju te je putem istoga pribavilo 5,2 milijuna kuna.  Kako aktivnost izgradnje proizvodnog pogona podliježe jako kratkim vremenskim rokovima za nabavljanje potrebnih dozvola, ista će se realizirati u vlastitom aranžmanu, ali se sva popratna dokumentacija vezana za infrastrukturnu komponentu sufinancirala bespovratnim sredstvima što uključuje trošak projektanta i nadzor nad gradnjom.

ABOUT THE AUTHOR: Bojan Vrančić Bojan je L2 CFA kandidat i posjeduje položen brokerski ispit. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, smjer Financije. Bojan posjeduje više od pet godina iskustva na području revizije i savjetovanja iz različitih djelatnosti. Ujedno je imao prilike raditi na različitim transakcijama od kojih neke uključuju restrukturiranje trgovačkih društava, dubinska snimanja i procjene vrijednosti društva. Tijekom rada u međunarodnim organizacijama (Deloitte i Ernst & Young TAS) sudjelovao je na raznim projektima u regiji.

RELATED POSTS

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *