Povećanje proizvodnih kapaciteta i digitalizacija optike

Home \ Uspješne priče \ Povećanje proizvodnih kapaciteta i digitalizacija optike

A) Izazov

Poduzeće koje se bavi izradom naočalnih leća željelo je povećati svoj tržišni udio te utjecati na digitalnu transformaciju poslovanja, ulaganjem u tehnološki modernu opremu kao i u dorađeni ERP sustav.

Kako poduzeće nije bilo sigurno može li sudjelovati na EU natječajima i koja je optimalno struktura kapitala, obratila se 4 Consluting timu za pomoć.

B) Rješenje

U suradnji s poduzećem, definirao se budžet, aktivnosti i troškovi koji su se htjeli sufinancirati, kao i vremenski tijek aktivnosti za provedbu istih. Zaključeno je kako je najbolje da nabava imovine ide u više perioda i da projektna ulaganja prate širenje poslovanja.

U periodu od tri godine, poduzeće je tako tri puta sudjelovalo u pribavljanju financiranja putem EU fondova.

Putem natječaja „Izgradnja i opremanje“, nabavljeno je 5 modernih strojeva za izradu naočalnih leća, a nastavno na tu aktivnost, kroz natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“, nabavljeno je 10 novih modernih strojeva.

Digitalna transformacija poslovanja te optimizacija poslovnih procesa unutar poduzeća riješena je putem ulaganja u ERP sustav koji se sufinancirao iz EU natječaja „Informacijsko-komunikacijske tehnologije“.

Zbog prethodne pripreme projekta, dva EU natječaja su uspješno provedena, dok se treći natječaj (nabava 10 modernih strojeva za izradu naočanih leća) trenutno provodi i biti će završen 2022. godine.

C) Rezultat

Nabavom željene imovine poduzeće je dodatno povećalo svoje proizvodne kapacitete i moderniziralo proces izrade naočalnih leća, čime je na tržištu prepoznato kao lider u navedenom segmentu, a to je dovelo do zauzimanja još većeg tržišnog udjela i povećanja poslovnih prihoda od 34 posto. Kako je ukupna potpora bespovratnih sredstava iznosila gotovo 2,5 milijuna kuna, ostvarena je i značajna ušteda u procesu modernizacije poslovanja.

ABOUT THE AUTHOR: Bojan Vrančić Bojan je L2 CFA kandidat i posjeduje položen brokerski ispit. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, smjer Financije. Bojan posjeduje više od pet godina iskustva na području revizije i savjetovanja iz različitih djelatnosti. Ujedno je imao prilike raditi na različitim transakcijama od kojih neke uključuju restrukturiranje trgovačkih društava, dubinska snimanja i procjene vrijednosti društva. Tijekom rada u međunarodnim organizacijama (Deloitte i Ernst & Young TAS) sudjelovao je na raznim projektima u regiji.

RELATED POSTS

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *