EU edukacije – prednosti i nedostaci

Home \ Blog \ EU edukacije – prednosti i nedostaci

Iako se sintagma „cjeloživotno obrazovanje“ može doimati kao tek isprazna floskula, svijet se danas doista mijenja brže nego ikada. I dok su nekada djelatnici mogli svoj radni vijek provesti unutar jednog poduzeća i na istom radnom mjestu s vještinama i kompetencijama koje nisu morali nadograđivati, danas je to praktički nemoguće. Kontinuirano stjecanje znanja i vještina,  a radi potreba i tržišta rada kao i poslodavca, omogućava Vam bolju konkurenost na tom istom tržištu te osigurava bolje uvjete kod poslodavca.

Jedna od edukacija koja je iznimno popularna u posljednje vrijeme odnosi se na voditelja za EU projekte, a u nastavku teksta donosimo Vam koje su prednosti i nedostaci takve eduakcije.  

Prednosti edukacija

Nebitno jeste li već zaposleni na nekom radnom mjestu koje je vezano za EU fondove ili se tek odlučujete zaposliti i htjeli bi dodatno poboljšati vlastito znanje, edukacije Vam pružaju strukturu koja logički slijedi korake u procesu učenja.

No što to točno znači? Naime, često se događa situacija da poduzeća nemaju vremena, volje ili načina kako ispravno uvesti u posao nove zaposlenike te ih mentorirati na pravilan način, a to rezultira svojevrsnim „svaštarenjem“ nove osobe od koje se očekuje da uči u hodu. Kako smo prethodno spomenuli, edukacije su strukturirane i kroz razna poglavlja prikazuju sve okolnosti koje utječu na dobru pripremu i provedbu jednog EU projekta.

1.Pripremai provedba projekta

EU projekti ponekad mogu biti iznimno kompleksni jer postoji administrativna dimenzija koja isključuje neka poduzeća od mogućnosti za prijavu na natječaj. Također, često se ideje klijenata moraju oblikovati u smislenu cijelinu tijekom pisanja projekta, kako bi i evaluatorima na natječaju sve bilo jasno te kako bi projekt uspješno adresirao sve stavke koje se boduju. Kako već u postupku pripreme projekta ne bi zapeli na nekom od bitnih koraka, putem edukacija uvijek možete dobiti znanje na što posebno obratiti pažnju.

Jednako je i s ostalim stavkama EU projekta, kao što je provedba kojauključuje i nabavu imovinu. S obzirom da EU fondovi imaju mehanizam financijskekorekcije za pogreške prilikom provedbe projekta, tijekom edukacija možetenaučiti kako se ispravno projekti provode i za što se najčešće dobivaju financijskekorekcije (O financijskim korekcijama smo pisali u prethodnom blogu, a više možete pročitati na linku dolje.)

Osim što dobivate jasnu strukturu koja Vas vodi kroz cjelokupni proces, uvijek možete postavljati pitanja za stvari koje Vam nisu jasne ili bi htjeli dodatno nešto naučiti, a to je privilegija koju nemaju svi na radnom mjestu i zaposlenici često ovise sami o sebi.

2. Certifikat

Jedna od prednosti je i certifikat kojeg dobivate završavanjem seminara za EU voditelja projekata,  jer Vam omogućava bolju konkurenost na tržištu rada. Specijalizirano znanje danas se iznimno cijeni, a edukacije Vam mogu pomoći da se dodatno pozicionirate kao zaposlenik unutar poduzeća ili na tom istom tržištu, a posljedično Vas to dovodi do boljih radnih uvjeta i mogućnosti daljnjeg napredovanja u karijeri. Naravno, ne cijeni svaki poslodavac takve edukacije, ali one kao stavka u CV-u mogu poslužiti kao dobar filter koji Vam ide u korist jer poslodavcu govori kako ste upoznati s načinom funkcioniranja EU fondova i raznih natječaja.

3.Umreženost

Još jedna od prednosti edukacija jest i socijalni kapital kojeg dobivate i mogućnost da se umrežite s osobama koje većinski dijele slične interese kao vi. Socijalni kapital je danas krucijalna stvar prilikom razvoja karijere ili vlastitog poduzeća, a na Vama je kako ćete ga iskoristiti. Edukacije za EU projekte okupljaju razne individue koje Vam mogu pomoći da brže i bolje ostvarite svoje planove, stoga pokušajte razviti mrežu kontakta prilikom trajanja edukacije.

Nedostaci edukacija

1.Krivi odabir

Kako je svijet postao globalna pozornica na kojoj svi mogu jednako participirati i ponuditi svoje usluge, tako je došlo do hiperinflacije usluga koje se odnose i na edukacije. Putem brojnih online platformi ili konvencionalnim putem, nude Vam se brojne mogućnosti za participiranjem. No nisu sve edukacije jednako kvalitetne, niti će one ispuniti Vaša očekivanja, pa ljudi sve češće znaju odabrati loše edukacije.

 Loše edukacije osim potrošenog novca rezultiraju gubitkom vremena, a zapamtite kako je to jedini resurs kojeg ne možete vratiti. Iz tog razloga je potrebno dodatno istražiti tržište edukacija i filtrirati one koje su se vremenom pokazale kao dokazane i od koje polaznik ima dodane vrijednosti.

2. Teorija, a ne praksa

Iako kvalitetne edukacije konstantno rade na stvarnim primjerima iz prakse ili nekim situacijama koje se mogu dogoditi na projektu, stvarni rad u realnom vremenu s klijentima zna ponekad biti dijametralno suprotni od svega što ste naučili na edukacijama. Osim što je pritisak radi vremenskih ograničenja veći, a suštinski i radi toga što Vas klijent plaća za uslugu za koju Vas je angažirao, svaki novi EU projekt može sa sobom nositi i neke nove izazove sa kojima se prvi put susreću i iskusni zaposlenici. Zato je najbolje naučeno s edukacijama odmah krenuti primjenjivati radom na stvarnim projektima. Naravno, nemaju svi tu mogućnost jer nisu zaposleni, ali probajte utjecati na vrijeme koje je prošlo od edukacije do stvarnoga rada na projektima. Vračajući se na prednosti edukacija, iskoristite poznanstva s ostalim polaznicima kako bi pronašli posao na kojem možete primjeniti naučeno.

3. Cijena

I dok postoje besplatne edukacije danas na tržištu, one su jako bazične te većinski služe kao prodajni alat za pravu uslugu edukacije koje vam nude dodanu vrijednost na tržištu rada. Nemaju sve edukacije jednake cijene, niti im je trajanje isto, ali on edukacije koje vrijede imaju predavače sa znanjem i iskustvom koje se danas plaća, a taj iznos je za mnoge prevelik. Ovo nije klasični nedostatak same edukacije, njenog sadržaja i onoga što polaznik dobiva, ali jest za potencijalne polaznike koji si to ne mogu platiti. Oni koju su već zaposleni unutar poduzeća koje progresivno gleda na tržište rada i želi konkurentnije zaposlenike, oni će i omogućiti edukacije svojim djelatnicima. No ako vaša poslovna organizacija i nije takva,  probajte Vi kao zaposlenik biti proaktivni i pokazati vodstvu poduzeća ili šefovima kako imate interes za dodatnim školovanjem.

Industrije i djelatnosti se ubrzano mijenjaju i neka znanja koja su bila osnova prije 20-tak godina više nisu dovoljna za pojedince, pa se potreba za cjeloživotnim obrazovanjem pokazala kao stavka bez koje nema napretka. Taj se napredak osim na pojedince odnosi i na poslovne organizacije jer su konkurentni djelatnici garancija kako će poduzeća zadržati ili povećati svoj udio na tržištu. Ona poduzeća koja sa svojim zaposlenicima pronađu „win-win“ soluciju, dugoročno opstaju na tržištu i zadržavaju konkurentni te kvalitetni kadar.

ABOUT THE AUTHOR: Antonio Brzica „Antonio na operativnoj razini vodi i upravlja EU projektima sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ te „Ruralni razvoj“. Tijekom svoga prethodnoga rada uspješno je sudjelovao u pripremi brojnih EU projekata, kao i u postupcima nabave te provedbe istih. Unutar Društva zadužen je za prepoznavanje prilika i savjetovanje klijenata u vezi dobivanja bespovratnih sredstava i financiranje raznih projektnih ideja, a kontinuiranim educiranjem kroz rad s projektima sufinanciranim iz EU fondova, usavršio je znanja i vještine za prepoznavanje prilika za financiranje bespovratnim sredstvima, dizajn i cjelokupnu razradu EU projekata. Nositelj je certifikata u području javne nabave.“

RELATED POSTS

0 thoughts on “EU edukacije – prednosti i nedostaci

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *